Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

Liberalizimi i vizave Schengen

Liberalizimi i vizave – Udhëtim përurues në Romë i një delegacioni qytetarësh

Ministri i Brendshëm shqiptar Lulzim Basha drejtoi në datat 15 dhe 16 dhjetor 2010 një delegacion prej 50 qytetarësh shqiptar(më së shumti studentë, në eksperiencn e tyre të parë jashtë shtetit) në një udhëtim ne Bruksel dhe në Romë për të festuar heqjen e regjimit të vizave Schengen për qytetarët shqiptar.
Gjatë ndalesës romane, grupi i të rinjve takoi në Farnesina Ministrin e Punëve të Jashtme italian Franco Frattini che vizitoi edhe sallë e Oriazi dhe të Curiazi në Campidolio, ku më 25 mars 1957 u frimosën Traktatet e Romës, të cilët i hapën rrugë
procesit të integrimit evropian.

Etapa italiane e udhëtimit përurues u mundësua falë financimit nga firma Albacall- Gruppo Abramo.

MESAZHI VIDEO I MINISTRIT TE JASHTEM ITALIAN FRANCO FRATTINI

Informacione te rendesishme per qytetaret shqiptare

8 nentor 2010- Keshilli i Ministrave te Bashkimit Europian vendosi sot ne Bruksel heqjen e vizave Schengen, duke nisur nga dita e botimit te vendimit ne fletoren zyrtare per qytetaret shqipetar dhe ata te Bosnje Hercegovines .
Ambasada Italiane shpreh sot gjithe kenaqesine per vendimin e Keshillit te Ministrave dhe pergezon popullin shqipetar, duke uruar qe ky liberalizim te coje ne forcimin e metejshem te lidhjes tashme te fuqishme miqesore midis Italise dhe Shqiperise.
Heqja e vizave Schengen, hap padyshim mundesi te medha per qytetaret shqipetar: megjithate eshte e rendesishme te percjellim menjehere nje informacion te sakte te kushteve te reja qe do te rregullojne levizjen drejt Vendeve Schengen, kjo per te shmangur gabime dhe keqkuptime.

LIBERALIZIMI I VIZAVE SCHENGEN – INFORMACIONE TE RENDESISHME PER QYTETARET SHQIPETARE

1) Cilat jane te drejtat e qytetareve shqiptare?
Qytetaret shqiptare, mbajtes te nje pasaporte biometrike kane te drejte te qarkullojne lirisht ne hapsiren  Schengen, per cilindo motiv (me perjashtim te punes, kurave mjeksore dhe bashkimit familiar), per nje periudhe kohe te plote jo me shume se 90 dite ne nje gjashtmujor, duke hyre e duke dale nga territori Schengen pa kufizime (90 ditet ne gjashtmujor do te llogariten duke mbledhur gjithe ditet e qendrimit ne territorin Schengen, edhe ato jo ne vazhdimsi, gjashte muajt do te fillojne nga momenti i hyrjes se pare ne territorin Schengen).

2) Cilet jane vendet Schengen?
Vendet Schengen jane te gjithe ato vende anetare te Bashkimit Europian (me perjashtim te Britanise se Madhe dhe Irlandes); ketyre te fundit i shtohen Zvicera, Norvegjia dhe Islanda.

3) Cilat do te jene rregullat per tu respektuar?
Rregulla kryesore eshte ajo e periudhes se qendrimit: ne fakt liberalizimi i vizave i perket vetem vizave afatshkurtra (deri ne 90 dite ne 6 muaj), ndersa mbetet e pandryshuar rregullorja per vizat afatgjata (vizat kombetare ose te tipit D; shiko pika 6) dhe ajo per kure mjeksore.Qytetaret shqiptare mund te qendrojne ne territorin Schengen vetem 90 dite ne 6 muaj pa kerkuar vize. Ne rast se kane per qellim te qendrojne me gjate, duhet te kerkojne vize prane Zyres konsullore perkatese, KUJDES: kush do ta kalonte kete periudhe, duke qendruar ne territorin e Vendeve Schengen me gjate se periudha e lejuar, mund te perjashtohet  (me ndalimin e rihyrjes deri ne 10 vjet).

4) Cilat jane dokumentat e nevojshme per hyrjen ne hapsiren Schengen?
I vetmi dokument i nevojshem per hyrjen ne territorin Schengen eshte pasaporta biometrike. Duke kosideruar tarifat e larta te sistemit shendetesor te Vendeve Schengen, eshte shume e rekomandueshme prerja e nje siguracioni shendetesor perpara nisjes. Gjithashtu eshte e rekomandueshme dhe prerja e biletes vajtje-ardhje  (e detyrueshme nga disa shoqeri fluturimi). Qytetarit te huaj, nese i kerkohet, duhet te mund te demostroje qellimin, kushtet e mjetet e udhetimit.

5) A do te jete e detyrueshme marrja me vete e kartes se kreditit ose e lekeve kesh, apo ndonje fideiussioni bankar, ftese ose dokumenta te tjera?
Per qytetaret shqiptare do te zbatohen te njejtat rregullat qe jane te vlefshme dhe per qytetaret e Vendeve te Treta, jo antar te Bashkimit Europian: ne rast se, nga Policia e Kufirit i kerkohet, cilido qytetar i huaj duhet te shpjegoje qellimin e qendrimit te tij dhe te mund te demostroje qe mund te qendroje  (prane te afermeve, te njohurve ose ne hotel) dhe qe disponon mjete financiare te mjaftueshme ne lidhje me llojin, kohezgjatjen e parshikuar per qendrimin dhe shpenzimet e kthimit te Vendin e prejardhjes. Vendimi perfundimtar per hyrjen e qytetareve te huaj ne zonen Schengen mbetet gjithmone ne kopetencat e Policise se Kufirit, e cila mund te ktheje mbrapsh qytetarin e huaj, qe nuk eshte ne gjendje te paraqese sa me siper.

6) Ne cilat raste vazhon te nevoitet  kerkesa per vize?
Leshimi i vizes vazhdon te nevoitet ne rastet e kuarave mjeksore, per qytetaret shqiptare qe kane per qellim te punojne te Hapsiren Schengen dhe ne te gjitha ato raste ne te cilat qytetaret shqiptare kane per qellim te qendrojne  ne territorin Schengen per me shume se 90 dite ne nje gjashtmujor. Llojet me te shpeshta jane: viza per studim, viza per pune, viza per bashkim familjar.

7) Po ne proceduren per kerkesen e vizave do te kete ndryshime?
Jo, procedura per vizat  (si per ata qe kerkojne viza Schengen per kure mjeksore, si per ate qe kerkon vize kombetare afatgjate per studim, pune e bashkim familjar) do te mbetet e pandryshuar ekzaktesisht si me pare.

8) A mundet qe pas liberalizimit, te hyne ne Vendet Schengen edhe ata qytetare shqipetare qe kane pasur nje urdher largimi, ose ata te cileve per nje motiv tjeter u eshte ndaluar hyrja ne    zonen Schengen per nje fare periudhe?
Apsolutisht jo.  Sigurisht qe ndalimi i hyrjes se Vendet Schengen ruan te njejten vlefshmeri   edhe pas liberalizimit te vizave. Personave, te cilet rezultojne ne Sistemin Informativ te vendeve Schengen, do t’iu refuzohet hyrja ne kufi.