Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

Angazhimi italian për rindërtimin pas tërmetit në Shqipëri vazhdon

Pranë Qendrës për Dialog të Hapur të Këshillit të Ministrave të Shqipërisë u zhvillua sot një takim mes ambasadorit Bucci dhe Ministrit të Shtetit për Rindërtim, Arben Ahmetaj, gjatë të cilit Ministri Ahmetaj formalizoi propozimin për ndarjen e kontributit të vënë në disposizion nga Qeveria italiane për Rindërtimin pas tërmetit, kontribut ky i shpallur nga Ministri i Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar, Luigi Di Maio, në Bruksel në datën 17 shkurt të këtij viti gjatë punimeve të Konferëncës Ndërkombëtare të Donatorëve “Together for Albania”.

Dita e sotme kurorëzoi dialogun e ngjeshur e konstruktiv të javëve të fundit mes palës italiane dhe asaj shqiptare, çka bëri të mundur arritjen e një dakordësie të përbashkët lidhur me sektorët parësorë ku edhe do të përqëndrohet kontributi i konsiderueshëm italian që kap shifrën prej 95 million euro, i ndarë ky në 5 million euro Grante dhe 90 million euro kredi e bute.

Sektorët e parashikuar për ndërhyrje pasqyrojnë një pjesë të madhe të përparësive të përcaktuara nga Post Disaster Need Assessment e hartuar në bashkëpunim mes Qeverisë Shqiptare, Bashkimit Evropian, Kombeve të Bashkuara dhe Bankës Botërore, me synim mbështetjen e Shqipërisë si në procesin e Rindërtimit, në kuptimin e plotë të fjalës, ashtu dhe në nxitjen e disa prej sektorëve strategjikë të ekonomisë.

Të ashtuquajturat “Flagship Sector” italiane do të jenë Emergjencat Civile dhe Disaster Risk Reduction (DRR). Ndër sektorët e tjetë të rëndësishëm edhe rindsërtimi i strukturave publike, infrastruktura e rrjetit energjitik, edukimi profesional dhe ekonomia detare, një ndërthurje mes sektorëve novatorë dhe sektorëve me një traditë të konsoliduar tashmë dhe veprimtarisë së Agjencisë Italiane për Bashkëpunim në Shqipëri/

“Falenderoj stafin e Ambasadës, zyrën e AICS në Tiranë, Ministrin Ahmetaj dhe gjithë përfaqësuesit e ministrive të linjës të përfshira në negociata, për angazhimin e rëndësishëm gjatë këtyre javëve të fundit për të përmbyllur me sukses këtë rezultat të parë të rëndësishëm, që konfirmon rolin e Italisë si donatori kryesor dypalësh i Shqipërisë. Megjithatë, puna më e vështirë fillon nga nesër pasi përparësi do të ketë sigurimi i shpejtë i një axhende të grupeve të punës të ngarkuara me realizimin konkret të secilit prej projekteve” deklaroi Ambasadori Bucci.

“Jam veçanërisht i lumtur që “Flagship Sector” italiane janë Emergjencat Civile dhe Disaster Risk Reduction “DRR”, sektorë strategjikë të cilat e renditën Italinë në vijën e parë që prej fazave të para pas tërmetit. Jam i bindur se profesionalizmi dhe përvoja e gjatë italiane në këto fusha, krahas faktit se Italia dhe Shqipëria karakterizohen nga të njëjtat problematika gjeologjike dhe mjedisore, do të jenë çelësi i suksesit të një veprimtarie mbështetëse të natyrshme. Rrugëtimi do të jetë i gjatë dhe i ngarkuar por historia mes Shqipërisë dhe Italisë bazohet tek miqësia dhe bashkëpunimi. Kam bindjen se së bashku dhe falë një angazhimi të ndërsjelltë e të vazhdueshëm do të mund të arrijmë rezultate të shkëlqyera” pëfundoi fjalën e tij Ambasadori.